Wortelen


Bij de teelt van wortelen zijn meerdere bewerkingen door Corné Vinke uit te voeren:


Rijenfrezen




Het ruggen trekken gebeurt met een Grimme frees met een speciale kap. De machine is voorzien van aangedreven rollen die de ruggen eventueel nog extra aan kunnen drukken. In de fronthef wordt een Struik frontfrees gebruikt. Ook rijdt de trekker op dubbellucht op rijenafstand. Dit moet er voor zorgen dat de ruggen op onbereden grond worden getrokken, zodat de peen optimale groeiomstandigheden heeft. Afgelopen jaar (2008) zijn deze ruggen voor het eerst met GPS gefreesd voor een optimaal resultaat.

De afgelopen jaren hebben wij gefreesd volgens het "hybride" systeem. Op de plaats waar de winterwortel groeit zijn ook 4 haken gemonteerd zodat de grond hier extra diep los wordt gemaakt. Net naast deze haken wordt er over een breedte van tien centimeter juist niet gefreesd zodat de grond hier minder fijn komt te liggen. Hierdoor is er een betere waterafvoer mogelijk.

Wortelruggenfrezen.jpg (124K) P1010120.JPG (296K)

Zaaien

De zaaimachine is van Monosem. Deze machine heeft eenvoudige bediening en robuuste maar toch overzichtelijke bouw. We gebruiken een lichte trekker van 60 pk zodat de grond zo weinig mogelijk wordt aangedrukt. In de fronthef van deze trekker hangt een frame waar nog vier diabolorollen in hangen om de rug eventueel extra aan te drukken. Ook zijn er nog vier verkruimelrollen gemonteerd om een eventuele korst te breken. Daarnaast is het mogelijk om powerstart en Vydate te gebruiken bij het zaaien.

Afb028 (237K) Afb031 (277K)


Oogst

In 2008 is er een nieuwe Dewulf rooier gekocht. Er is nu een zeefbandje onder de knippers. In de praktijk valt de werking van de zeefband (afhankelijk van de omstandigheden) wel eens tegen. De zeefband is een korte, smalle mat waar een dikke stroom wortels op ligt. Er is wel een klopper gemonteerd die voor extra zeefcapaciteit moet zorgen. Deze gaat verderop over in de afvoer met 'kleedjes' ook bij natte omstandigheden zichzelf schoon schudden. In de praktijk valt de werking van de zeefband vaak erg tegen. De zeefband is een korte, smalle mat waar een dikke stroom wortels op ligt.
Voor extra reinigingscapaciteit hebben we per plukriem twee extra kloppers gemonteerd.

De kistenwagens zijn wagens met vijf kisten. De wielen zitten aan de achterkant en zijn bestuurbaar. Het voordeel van deze wagens is dat hiermee ook doorgestoken kan worden. Door de grote banden, 14,9 x 38, is ook het rijden in natte omstandigheden geen probleem. De afvoer van de rooier is zowel vanaf de wagen, als vanuit de trekker met afstandsbediening, te bedienen. Bij het wisselen van kist kan de afvoer worden stil gezet wat de kans op breuk minimaliseert. Omdat de kisten achter elkaar staan hoeft er niet aan twee kanten gelost te worden. Hierdoor is er op het erf minder ruimte nodig. Dit is met name op de kleinere erven een voordeel waar de ruimte door alle volle en lege kisten, vrachtwagens en trekkers toch al beperkt is.

Het is ook mogelijk om een heftruck en personeel via ons te regelen.

Klik hier om naar de fotopagina te gaan.

15102008(004).jpg (260K) P7270219.JPG (534K)

Terug